vizual za epromet link

Održan po drugi put u Supetru, Poslovni su uzlet predstavnici grada i županije pozdravili kao jedan od ponajboljih načina poticanja razvoja lokalne poduzetničke klime.

 



Poslovni uzlet grada Supetra, održan u petak u hotelu Amor, 27. je ovogodišnja manifestacija posvećena malim i srednjim poduzetnicima kojom Poslovni dnevnik na regionalno-županijskom i nacionalnom nivou nastoji promovirati pozitivne poduzetničke priče. Tom je prilikom Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo da je malo i srednje poduzetništvo poslovna i pokretačka snaga hrvatskoga gospodarstva koja čini 99 posto svih tvrtki koje postoje u našoj zemlji, zapošljava 65 posto od ukupnog broja zaposlenih i kreira 50 posto BDP-a. "Stoga su manifestacije Poslovnog uzleta kreirane kao jedan od alata osnaživanja naših poduzetnika koji, uz dodatna znanja i vještine, mogu postati konkurentniji na tržištu, kako na nacionalnom tako i na onom zajedničkom europskom - s više od pola milijarde kupaca i klijenata", poručio je Šimatović.

Održan po drugi put u Supetru, Poslovni su uzlet predstavnici grada i županije pozdravili kao jedan od ponajboljih načina poticanja razvoja lokalne poduzetničke klime. Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko – dalmatinske županije, kaže da je probleme s kojima se poduzetnici susreću iskusio i na vlastitoj koži – zato je i motivacija za njihovo rješavanje tim veća. "Mali i srednji poduzetnici, kao i OPG-ovci, imaju primarnu ulogu i pravi su stup hrvatskog gospodarstva. Ovaj sektor pokazuje iznimnu fleksibilnost u prebolijevanju svih poteškoća, usprkos svim preprekama koje se pred njima nalaze. Jedan je problem ipak generalan, a to je participacija kapitala u pasivama. Unutarnje rezerve koje bi omogućile jedan manje stresan hod kroz turbulencije ne postoje u obujmu u kojem bi trebale", napomenuo je Šošić.

Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetra, istaknula je kako je grad u posljednje tri godine uložio iznimne napore u izgradnju infrastrukture koja će generirati daljnji rast. "Projekata je mnogo, od urbanističkih rješenja i stvaranja poduzetničke zone do industrijskih ulaganja. Tu je i Poduzetnički centar, ideja koju je grad zajedno sa Splitsko – dalmatinskom županijom pokrenuo uz financijsku podršku iz europskih fondova, a služit će edukaciji i poticanju bračkih poduzetnika. Sukladno financijskim mogućnostima, pripremljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u visini sto tisuća kuna namijenjenih poduzetnicima i obrtnicima. Time će im se olakšati pokretanje posla i razvoj inovativnih ideja", dodala je gradonačelnica.

 


Da nisu svi napori samo na gradskoj, već da veliku ulogu u jačanju poduzetničke klime ima i županija, ukazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić. "Poticanje malog i srednjeg poduzetništva u Splitsko – dalmatinskoj županiji jedna je od naših najvažnijih zadaća. Naša je namjera kreirati povoljnije uvjete financiranja, izgraditi poduzetničku infrastrukturu, razviti poljoprivredu i turizam. Sve to, naravno, uključuje i suradnju sa Sveučilištem, čime će se mladim i obrazovnim ljudima omogućiti i zaposlenje te dati priliku da pokažu vlastita znanja i vještine", dodao je Katavić. Unutar programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva kroz kreditne linije do sada je realizirano 1,599 kredita ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Programom potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko – dalmatinske županije u razdoblju 2014-2016 realizirano je 283 projekata ukupne vrijednosti 4,4 milijuna kuna. Također, sufinanciranjem potpornih institucija u istom vremenskom razdoblju realizirana su 72 zahtjeva s ukupnom potporom od 2,3 milijuna kuna, čime je u Splitsko – dalmatinskoj županiji potpomognuto otvaranje i funkcioniranje LAG-ova, FLAG-ova te su održane brojne konferencije. Valja spomenuti, dodao je Katavić, i program tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija unutar kojega je realizirano 39 zahtjeva s ukupnom potporom od 3,56 milijuna kuna, dok su ukupna angažirana sredstva svih partnera premašila iznos 45 milijuna kuna. "Svi programi  poduzetništva, poljoprivrede, zatim programi ruralnog razvoja, kao i EU projekti u cjelini potiču nova ulaganja, nove investicije te potiču otvaranje novih radnih mjesta", zaključio je pročelnik.



Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

 



Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.