vizual za epromet link

Ilustracija edukacije mladih za odvajanje otpada

Komunalno društvo GRAD d.o.o. kampanjom “Odvajanje otpada je lako!” podiže kvalitetu usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj. Osim što pravilnim odvajanjem otpada građani doprinose kvalitetnijoj životnoj okolini, važno je ovu naviku prenijeti i na najmlađe članove obitelji. U tekstu vam donosimo pregršt ideja kako potaknuti kreativnost i kod djece razviti svijest o zaštiti okoliša.

 

 

 

 

Mali ekolozi
Važnost recikliranja uči se od malih nogu. Kako i sam naziv kampanje kaže “Odvajanje otpada je lako!” pa tako i najmlađi mogu sudjelovati u svim aktivnostima. Pretvaranje otpada u elemente koji se mogu dalje koristiti čini se kao magični trik, no kroz igru i raspoznavanje različitih boja spremnika, brzo postaje zabava za cijelu obitelj. Djeca upijaju od bliskih osoba, uče primjerom i postaju imitatori, stoga je važno da uvide navike i važnost skupljanja, odvajanja i recikliranja otpada kod svojih ukućana.

 

Klinci i klinceze spašavaju planet
Mašta radi svašta pa tako raznim edukativnim igricama možete potaknuti djecu na brigu o očuvanju prirode. U svome domu možete izdvojiti manje spremnike, primjerice od kašeta koje obojate u boje spremnika - plavo za papir, žuto za plastiku, zeleno za miješani komunalni otpad te jedan spremnik za biootpad. Iz časopisa ili kataloga izrežite slike različitih proizvoda poput povrća, voća, kartonske i plastične ambalaže, alata, limenki, konzervi i sličnih proizvoda te ih stavite na hrpu. Vaš mali ekolog s hrpe izvlači sličice te sliku proizvoda smješta u predviđeni spremnik za otpad. Starijoj djeci moguće je organizirati interaktivni kviz - osmislite pitanja o gospodarenju, zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša, a za svaki točan odgovor, dijete može biti prigodno nagrađeno. Otpad može poslužiti i u kreativne svrhe poput izrade vaza, ukrasnih kutija i različitih spremnika. Od stare tkanine i plastičnih vrećica možete napraviti reciklirane torbe, a od plastičnih slamki efektne narukvice i ogrlice. Plastične boce mogu poslužiti kao nova igračka u obliku aviona ili broda. Za većinu atraktivnih novih proizvoda nije potrebno više od škara, ljepila i malo boje.

 

Svijet je lopta šarena
Učenje djece odgovornosti sortiranja otpada proces je koji traje, no bitno im je pomoći razumjeti svrhu pravilnog odvajanja te ih podučiti što se s njime nakon toga može raditi. Također, zajedničkim druženjem i igrom djetetu jačate samopouzdanje.

Uz spremnike za miješani otpad koji su podijeljeni ranije, vlasnicima kuća dodijelit će se još i spremnici od 120 litara za odvajanje papira i plastike, a zgradama zajednički spremnici za iste materijale, unutar kojih je za svaki stan predviđeno 60 litara. Dio njih već je stigao u Komunalno društvo GRAD, te će se u narednom periodu odrediti dinamika podjele kućanstvima. Sve informacije o nadolazećoj podijeli spremnika pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD.

 

 

 

 

Objavljeno uz dopuštenje portala Dalmacija danas

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.