vizual za epromet link

Fotografija Supetra

Svim našim sugrađankama i sugrađanima čestitamo Dan Grada i blagdan naših nebeskih zaštitnika sv. Petra i Pavla.

 U povodu Dana grada Supetra i blagdana sv. Petra i Pavla održane je svečana sjednica Gradskog vijeća grada Supetra. O radu Vijeća i gradske uprave u proteklih godinu dana govorile su predsjednica Gradskog vijeća Danijela Kirigin i gradonačelnica Ivana Marković, a prisutne su pozdravili Ante Bilić, gradonačelnik Trogira i Josip Matković, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu SDŽ kao izaslanik župana Blaženka Bobana. Osobit naglasak na današnjoj sjednici , uz velike infrastruktune projekte kao što su Vatrogasni dom i Dječji vrtić Mrvica, stavljen je na program „Sritna dica, sritan grad – Supetar, grad sretne djece“ kojega u posljednjih nekoliko godina Grad intenzivno provodi kontinuirano stvarajući preduvjete za provedbu konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj gradske i otočne zajednice.

Tako su na svečanoj sjednici dodijeljene zahvalnice i novčane nagrade odlikašima Osnovne škole Supetar za njihova postignuća tijekom čitavog školovanja. Supetarski super odlikaši su Ena Barhanović, Lara Duk, Paola Matas, Nia Pocrnjić, Lara Žuvić, Jurislav Kurte, Leopold Jozić i Laura Roso. Dodjeljena je zahvalnica i sve uspješnijim Supetarskim mažoretkinjama. U programu je sudjelovala ženska Vatrogasna klapa Alegrija, a najsvečaniji trenutak bila je dodjela gradskih priznanja zaslužnim građanima.

U nastavku prenosimo govor gradonačelnice Ivane Marković sa svečane sjenice Gradskog vijeća održane danas u kongresnoj sali hotelskog naselja  Velaris.

 

Drage građanke i građani ,dragi gosti ,

Iznimna mi je čast vas i ove godine pozdraviti na svečanoj sjednici povodom proslave Dana Grada Supetra. Pridružujem se pozdravima predsjednice Vijeća i zaista zahvaljujem na dolasku na našu svečanu sjednicu. 

Dan Grada je praznik za naš grad , koji slavimo zajedno sa našim prijateljima i gostima , dan kada se dodjeljuju gradska priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama ,zato mi je izuzetno drago pozdraviti i čestitati svima nagrađenima na angažiranom radu i u ime Grada Supetra zahvaliti na doprinosu u razvoju kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva i tradicije našeg grada.

Pozdravljam vas ovom prilikom i čestitam svim građankama i građanima Dan grada Supetra. Naš cilj je da jačamo identitet Supetra kao turističkog grada okrenutog budućnosti, kao otvorenog i solidarnog grada koji uvažava sve različitosti. Grada u kojem su svi dobrodošli!

Ono što nam je želja, i kroz gradski bilten i na današnji dan i kroz program Dana grada da se nakon dvije godine neizvjesnosti i balansiranja između epidemioloških mjera i koliko toliko normalnog života, konačno osvrnemo na ono pozitivno, posebice na rad naših udruga, djecu i mlade.

Nakon ustrajnog rada na pripremi dokumentacije, dobivanju dozvola i rješavanju imovinsko pravnih odnosa, povukli smo značajna sredstva iz Europskih fondova i realizirali naše prve velike projekte - rekonstrukciju Dječjeg vrtića Mrvica i izgradnju zajedničkog vatrogasnog doma. Ovi iznimno zahtjevni projekti isplanirani su u vremenu prije korone, a njihova realizacija došla je u najgorem vremenu lockdowna i izrazitog smanjenja gradskih prihoda .

Unatoč svemu, zahvaljujući odličnoj organizaciji unutar gradske uprave, uspješno su dovršeni upravo oni projekti koje redovnim sredstvima iz proračuna nikada ne bi bilo moguće realizirati. U proteklom periodu maksimalno smo iskoristili EU sredstva i dospjeli na treće mjesto u RH po uspješnosti povlačenja sredstava po glavi stanovnika.. Kao mali grad prestigli smo brojne veće gradove i pokazali da i manje sredine mogu kvalitetno i uspješno koristiti EU sredstva. Veliko priznanje za ovako dobre rezultate prvenstveno valja odati djelatnicima gradske uprave i njihovu timskom radu kao i ravnateljima ustanova koji su sudjelovali u projektima. Doista mi je bila čast voditi ekipu koja je pokazala znanje i stručnost ali i veliku želju i energiju u svim izazovima povlačenja EU sredstava i realizacije kapitalnih investicija.

Realizacija ovih kapitalnih projekata zahtijevala je velika financijska sredstva u odnosu na naš izvorni proračun, stvaranje kreditnih zaduženja i procedure sufinanciranja iz europskih sredstva što je prouzrokovalo i određeni financijski zastoj tako da su pojedini planirani projekti morali biti odgođeni. Ipak, nema stajanja a pripreme za novo EU obračunsko razdoblje u punom su jeku.

Proteklu godinu svakako je obilježilo dovršenje i otvaranje nove zgrade vatrogasnog doma, projekta realiziranog zajedničkom suradnjom Grada Supetra i Općina Nerežišća, Postira i Sutivana. Cjelokupan proces trajao je skoro devet godina, a 80 % sredstava od 20,5 milijuna kuna osigurano je iz EU fondova. Sa svojim partnerskim Općinama Grad Supetar potpisao je i sporazum o zajedničkom financiranju i razvoju protupožarne zaštite na našem području i tako pokazao da se funkcionalnim povezivanjem više jedinica lokalne samouprave mogu realizirati veliki projekti te osigurati svi preduvjeti za sustav u kojemu je moguće osloniti se prvenstveno na svoje, vlastite snage.

Od svog prvog gradonačelničkog mandata isticala sam važnost demografske obnove grada, inicirala i snažno podupirala sve projekte vezane za obitelj i djecu.

Naša je demografska politika donijela odlične rezultate, a popis stanovništva u 2021. godini pokazao je da je Supetar jedan od samo devet gradova u Hrvatskoj koji usprkos katastrofalnim rezultatima na razini države i činjenici da je na otoku, bilježi kontinuirani porast stanovnika.

U našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji jedan smo od samo tri grada (uz Solin i Stari Grad ) koji bilježe porast stanovnika. Od 2011. godine broj stanovnika u Gradu Supetru porastao je za 8.5%, dok je u čitavoj državi taj trend izrazito negativan i bilježi pad od čak 9.25% . Ovaj vrlo važan podatak najzornije pokazuje uspješnost neke sredine i jako sam ponosna da se naš grad našao u, nažalost, rijetkom društvu ovih urbanih sredina koje se uspješno bore s ‘bijelom kugom’.

 

Ovim putem se moram sa par rečenica osvrnuti na nedavne događaje u našem gradu koji su izazvali veliki nemir u našoj maloj zajednici .

U jednoj nedavnoj emisiji u kojom sam gostovala u odvodnom prilogu netko je kazao da se ne možemo pomiriti s činjenicom da imovina više nije društvena i da je u našem gradu još je još uvijek svijest ljudi što je bilo društveno to je naše, to je moje.

To mogu kazati samo oni koji ne razumiju pojam javnog i općeg dobra koje danas i u vremenu koje dolazi treba ostati u upotrebi za sve nas, a to su ceste, pomorsko dobro i javni prostor. Te su kategorije vrijednije od bilo kakvog napretka, a tek kad ih izgubimo postat ćemo svjesni da su predstavljala slobodu, za sve nas.

Gradska uprava kojom sam ja na čelu i dalje će se zalagati za očuvanje našeg najvrjednijeg resursa – javnog prostora te općeg i pomorskog dobra. Razvoj svakako ali ne po svaku cijenu!

Ovim putem izražavam svoju zahvalnost svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije našim građanima koji su nam to omogućili i zbog kojih smo ovdje, zahvaljujem se našem Gradskom vijeću, svim gradskim poduzećima i ustanovama, udrugama, te suradnicima na njihovom zalaganju i rezultatima, a sve u korist boljitka grada i njegovih građana. Ovim se prilikom želim zahvaliti i privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju Grada te ih ujedno pozivam da se još jače uključe u buduće kvalitetne promjene.

 

Čestitam svima Dan Grada Supetra u vjeri da nas čekaju puno bolja vremena, koja možemo dočekati jedino uz zajedništvo i suradnj

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.