vizual za epromet link

Fotografija konferencije

U našem je gradu jučer održana prva inovativna interaktivna konferencija i radionica u okviru Akcijskog plana Zelena Splitsko-dalmatinska županija.

 

 

 

 

 

U prostorima vatrogasnog doma u Supetru održana je interaktivna konferencija i radionica pod nazivom „Zelenom tranzicijom do održivog razvoja javnog i privatnog sektora otoka Brača – mapiranje interesa i potencijala za financiranje razvoja i unapređenja projekata, proizvoda i usluga“. Na ovom inovativnom, ali i intenzivnom informativno-edukacijskom i radnom događanju okupilo se tridesetak sudionika predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora s otoka Brača, Splita i Splitsko-dalmatinske županije koji su iskazali interes za teme, prilike i mogućnosti zelene tranzicije društva i gospodarstva otoka Brača i Splitsko-dalmatinske županije.

Ova je radionica nastavak inicijative Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Eupolis grupa d.o.o. koji su zajedničkim nastojanjem iznjedrili Akcijski plan Zelena Splitsko-dalmatinska županija. Zelena Splitsko-dalmatinska županija - Akcijski plan za dinamičnu i integriranu zelenu tranziciju Splitsko-dalmatinske županije usvojen je od strane Skupštine Splitsko-dalmatinske županije 7. ožujka 2023. godine kao prvi takav plan u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i šire čime se ova županija pozicionira kao jedan od lidera zelene tranzicije u Hrvatskoj i Europi. Akcijski plan uključuje niz postojećih i novih mjera, kao i 14 integriranih i međusobno usko povezanih strateških programa i projekata.

Otvorenje ove radionice uveličano je riječima dobrodošlice od strane gradonačelnice Grada Supetra, Ivane Marković koja je predstavila i neka od pionirskih nastojanja ove jedinice lokalne samouprave i otoka Brača u smjeru zelene tranzicije koja su upravo realizirana u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom kao što je projekt rekonstrukcije zelene i plave infrastrukture na predjelu Trolokve u Supetru.

Sudionike je pozdravio i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja koji je naglasio odlučnost županije da akcijski plan zaista bude okosnica za djelovanje te da županija bude primjer zelenih inicijativa i projekata u Hrvatskoj i šire. Uvodnu riječ dala je i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije Splitsko-dalmatinske županija koja je posebice naglasila potrebu suradnje i aktivnog uključenja dionika u procese zelene tranzicije kako bi se ona uistinu dogodila, a ove radionice su jedan od prvih koraka u aktiviranju potencijala sinergije dionika javnog, privatnog i civilnog sektora u ostvarenju ciljeva Akcijskog plana.

Interaktivna konferencija, kao što joj samo ime govori, omogućila je sudionicima aktivno sudjelovanje u definiranju tema i prioriteta, ali i u povezivanju i umrežavanju dionika oko tema i inicijativa od zajedničkog interesa. Informativno-edukativni dio programa, uključujući Akcijski plan i strateške projekte Zelene Splitsko-dalmatinske županije i mogućnost uključenja u iste je vodio Ranko Milić uz potporu ostalih suradnika Eupolis grupe i Splitsko-dalmatinske županije. U drugom dijelu, radionice, dionici javnog, privatnog i civilnog sektora s otoka Brača imali su priliku iznijeti svoje probleme, potrebe, ali i resurse, prednosti i moguća rješenja, inicijative, ideje i projekte.

Cilj radionice je bio u suradnji predstavnika raznih djelatnosti samog otoka i potaći diskusiju oko mogućih rješenja ključnih potreba i problema, u vidu novih projekata, ulaganja, proizvoda, usluga temeljenih na načelima zelene tranzicije. Svrha ovoga bila bi pokretanja procesa pripreme, razvoja i financiranja ovih inicijativa kako kroz dostupna sredstva EU i drugih vanjskih poticajnih izvora financiranja, ali i kroz moguće komercijalne projekte, odnosno sinergijska rješenja uključenih dionika koja ne zahtijevaju velika ulaganja, a mogu osigurati iskorake od koristi za sve.

2 Konfrerencija450

 

Prioritetne teme koje su se pokazale ključnima za sudionike su 1. Odgoj i obrazovanje za zelenu tranziciju, 2. Razvoj mreže zelene, plave, sive (prometne i druge) i digitalne infrastrukture i rješenja, 3. Razvoj inovativnih ekoloških poljoprivrednih imanja i sustava podrške i brendiranja lokalnih proizvoda, 4. Razvoj turizma posebnih interesa i visoke dodane ekološke, društvene i ekonomske vrijednosti, 5. Razvoj ekološke mreže Natura 2000 i zaštićenih područja prirode na kopnu, obali i u moru te 6. Razvoj kružnog gospodarstva s posebnim naglaskom na kružno gospodarenje otpadom. Kao jedan od ishoda ovog dijela radionice je dogovor o nastavku rada na konkretnim inicijativama, ali i organizacija dodatne intenzivne kreativne radionice, kreativnog hackathona ili tzv. kreathona koji bi omogućio detaljno osmišljavanje operativnih i financijskih modaliteta realizacije zelenih inicijativa.

Kao jedan od ishoda ove radionice je dogovor o nastavku rada na konkretnim inicijativama, ali i organizacija dodatne intenzivne kreativne radionice, kreativnog hackathona ili tzv. kreathona koji bi omogućio detaljno osmišljavanje operativnih i financijskih modaliteta realizacije zelenih inicijativa.

Ovo je tek prva od sedam planiranih događanja ovog tipa, nastalih u suradnji Splitsko – dalmatinske županije i tvrtke Eupolis grupa d.o.o. u ovom inovativnom formatu. Sljedeća događanja u nizu nastojanja pokretanja Akcijskog plana Zelena Splitsko-dalmatinska županija su u planu 26. veljače u Starom Gradu, 28. veljače u Visu, 29. veljače u Imotskom, te 1. ožujka u Makarskoj, 7. ožujka na Šolti te 8. ožujka u Splitu.

 

Sudionici radionice:
1. Vanja Purić – Lag/Flag Brač
2. Ivan Matulić – Općina Postira
3. Edita Šore – kamp Bunja
4. Sandra Opačak – KD Grad
5. Dragana Glušević – Radetić – KD Grad
6. Ivana Trutanić Tuđman – Sardina d.o.o.
7. Antonela Bošković – srednja škola Bol
8. Marko Jerčić – Općina Nerežišće
9. Marijana Šemanović – KD Grad d.o.o.
10. Nenad Bago – Održivi Svijet
11. Kristijan Bačić – Općina Bol
12. Ivica Stančić – Selčanka poljoprivredna zadruga
13. Ivo Ljubetić – Udruga Eko Brač
14.Kristina Poklepović – Društvo Crvenog križa Brač
15. Siniša Soljačić – GRABOV RAT BOL
16. Ivan Cvitanović – UPBK Stinja
17. Zoran Marinelil – Michieli Tomić d.o.o.
18. Bartul Bakulić – OŠ Bol
19. Sanja Nejašmić -OŠ Vladimira Nazora – Postira
20. Toni Domazet – Općina Milna
21. Vesna Rožić – OPG Zogeterra
22. Ana Ranj – Grad Supetar
23. Tea Gluhak Cvitković – Splitsko-dalmatinska Županija
24. Radojka Tomašević – Grad Split
25. Ivana Bobanović – Splitsko-dalmatinska Županija
26. Stipe Čogelja - Splitsko-dalmatinska Županija
27. Ivana Marković – Grad Supetar
28. Marija Vuković - Splitsko-dalmatinska Županija
29. Ranko Milić – Eupolis grupa d.o.o.
30. Tino Antonini – Eupolis grupa d.o.o.
31. Damir Cvijanović – Eupolis grupa d.o.o.
32. Carolyn Zelikow – Eupolis grupa d.o.o.
33. Frančeska Pleština – Eupolis grupa d.o.o.

 

Galeriju fotografija sa konferencije pogledajte na našoj FB Stranici

 

 

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.