vizual za epromet link

Osluškujući potrebe zajednice i u želji da se konkretnim mjerama odupre demografskoj kugi koja je zahvatila čitavu Hrvatsku Grad Supetar pokreće program pod nazivom"Sritna dica, sritan grad" - Supetar, grad sretne djece.

 

 

 

 

 
Odlučili smo se za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Ideja je u osnovi jednostavna i polazi od pretpostavke da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom.


 Alati za provedbu ove bit će niz, međusobno povezanih odluka i projekata koji će u sinergiji i uz konsenzus svih dionika lokalne politike dovesti Supetar do konačnog cilja - sigurnog  i stimulativnog okružja za razvoj, odgoj i obrazovanje naše djece.  Programom će pratiti djecu od trenutka njihova rođenja do prvog zaposlenja ili odlaska na fakultet a neke od odluka koji isti sadržava su:  

- naknade za novorođene  - sufinanciranje obitelji koje imaju četvero ili više djece 
- novogodišnji paketi za iste obitelji
- asistenti za rad s djecom sa posebnim potrebama u vrtiću
- jednokratne pomoći pri upisu u vrtić i osnovnu školu
- sufinanciranje ili potpuno oslobađanje plaćanja vrtića u socijalno osjetljivim slučajevima
- financiranje školskih udžbenika u 100-postotnom iznosu
- izrada i podjela besplatnih bilježnica za osnovce
- srednjoškolske stipendije za najbolje učenike
- novčana pomoć za srednjoškolce iz obitelji sa četvero i više djece
- fakultetske stipendije za najbolje studente
- stimuliranje odabira Srednje škole Brač u Supetru jednokratnim naknadama kako bi djeca ostala na našem otoku što duže 

Ovo je naravno samo onaj administrativni dio pretpostavki koje bi nam trebale omogućiti ostvarenje zacrtanog cilja, jasno je da aktivno provođenje jedne ovako ambiciozne politike zahtjeva puno širi i kompleksniji pristup od donošenje desetak novih mjera. Zato je zamišljeno da se program "Sritna dica, Sritan Grad" organski razvija i provodi u čitavoj lokalnoj zajednici te da se u njegovu implementaciju i usavršavanje svojim idejama uključe svi njeni društveni čimbenici (odgojno-obrazovni, kulturni, sportski itd... ) i to na svim razinama i sa svim svojim resursima i potencijalima. Program bi s vremenom obuhvatio primjerice i podizanje sigurnosti u gradu (prometne i opće), povećanju kulturnih, zabavnih i ostalih javnih sadržaja za djecu i mlade s posebnim naglaskom na sport i tjelesnu kulturu (sportski teren u svakom mjestu i igralište za djecu u svakom kvartu) itd...

Pokrećemo ovu akciju kako bi pokazali i dokazali da se uspješna borba sa poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina u nadi da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave ne samo na našem otoku već i šire.

 


#sritnadica    #sritangrad

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.