vizual za epromet link

Pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i Grada Supetra u Supetru će se u petak, 17. svibnja 2019. u 19 sati, u velikoj dvorani Waterman forum Svpetrvs hotela održati promocija dokumentarnog serijala „Hrvatska zajednica u Čileu“.

 

 

 

 

 

 



Televizijski serijal "Hrvatska zajednica u Čileu" snimljen je u produkciji Hrvatske radio televizije -  Programa za Hrvate izvan RH, a sastoji se od 5 dokumentarnih epizoda, u kojima su  visoko profesionalnim dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Za promociju u Supetru pripremljena je skraćena 50-to minutna verzija sa najzanimljivijim ulomcima iz svih pet epizoda. Prva nosi naslov "Do kraja svijeta i natrag" i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu. Druga je "U potrazi za bijelim zlatom" i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni „bijelim zlatom“, odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, a sve u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama. U trećoj epizodi "Hrvatski grad na kraju svijeta" tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni "zlatnom groznicom". Danas žive uglavnom u  Punta Arenasu, koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu. Četvrta epizoda "Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu" obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima. U posljednjoj 5. epizodi pod naslovom „Čileanski pisci hrvatskog podrijetla“ spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskog podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača. Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a, tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala  ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić.

Uz projekciju, održat će se panel rasprava na temu Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi,  predstaviti zbirka „Druga domovina“ sutivanske Narodne knjižnice koja sadrži naslove hrvatskih pisaca u iseljeništvu,  a u programu će sudjelovati klapa Blaca.

Organizatori promocije su Grad Supetar i Centar za kulturu Brač , a domaćin Svpetrvs hoteli d.d.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.