Pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i Grada Supetra u Supetru će se u petak, 17. svibnja 2019. u 19 sati, u velikoj dvorani Waterman forum Svpetrvs hotela održati promocija dokumentarnog serijala „Hrvatska zajednica u Čileu“.

 

 

 

 

 

 Televizijski serijal "Hrvatska zajednica u Čileu" snimljen je u produkciji Hrvatske radio televizije -  Programa za Hrvate izvan RH, a sastoji se od 5 dokumentarnih epizoda, u kojima su  visoko profesionalnim dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Za promociju u Supetru pripremljena je skraćena 50-to minutna verzija sa najzanimljivijim ulomcima iz svih pet epizoda. Prva nosi naslov "Do kraja svijeta i natrag" i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu. Druga je "U potrazi za bijelim zlatom" i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni „bijelim zlatom“, odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, a sve u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama. U trećoj epizodi "Hrvatski grad na kraju svijeta" tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni "zlatnom groznicom". Danas žive uglavnom u  Punta Arenasu, koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu. Četvrta epizoda "Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu" obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima. U posljednjoj 5. epizodi pod naslovom „Čileanski pisci hrvatskog podrijetla“ spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskog podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača. Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a, tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala  ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić.

Uz projekciju, održat će se panel rasprava na temu Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi,  predstaviti zbirka „Druga domovina“ sutivanske Narodne knjižnice koja sadrži naslove hrvatskih pisaca u iseljeništvu,  a u programu će sudjelovati klapa Blaca.

Organizatori promocije su Grad Supetar i Centar za kulturu Brač , a domaćin Svpetrvs hoteli d.d.

banner knjižnica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.