vizual za epromet link

Grad Supetar pokreće postupak za ocjenu ustavnosti Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta.

 

 

 

 

 

 

 



Kako smo već i izvijestili temeljem Zaključka Vijeća Grada Supetra, poslali smo pismo ministru zaštite okoliše o neslaganju sa odlukom da odlagalište Kupinovica bude centralni deponij otoka Brača. Smatramo da je ovom odlukom nadležno Ministarstvo grubo i ušlo u djelokrug JLS -e.
Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta donijela je Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 21. prosinca 2018. godine. Odluka je objavljena u ''Narodnim novinama'' broj 3/2019 od 09. siječnja 2019. godine, a stupila je na snagu danom donošenja, tj. 21. prosinca 2018. godine.

Odluka je donesena u suprotnosti sa Ustavom RH koji određuje da se prije nego što stupe na snagu zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju se u »Narodnim novinama« i da zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje.

Odluka je donesena u suprotnosti sa odredbama Europske povelje o lokalnoj samoupravi, kojom je određeno da su nadležna tijela, dužna pravovremeno I na odgovarajući način pitati lokalne jedinice za mišljenje prilikom pripreme I donošenja odluka koje ih se neposredno tiču, a posebno kada se radi o pitanjima iz djelokruga tih vlasti.

Ustav RH određuje da jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito poslove koji se, između ostalog, odnose na prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša. Ova Odluka oduzima JLS pravo na lokalnu samoupravu.

Obzirom na navedeno Grad Supetar je  pred Ustavnim sudom RH pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta s Ustavom.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.