Grad Supetar projektom „Zeleni Brač“ ujedinio sve općine na otoku u misiji edukacije o važnosti razdvajanja otpada već do najranije dobi.

"Život na otoku nekome as strane može izgledati idilično, jer vidi sunce, more I slike plaža punih gostiju u ljetnim mjesecima, no otoci  imaju svoje specifičnosti s kojima se moraju nositi, potrebe I izazove. Zato Sam danas na Braču, razgovaram s predstavnicima lokalne samouprave Supetra, Bola, Milne, kako bismo vidjeli što se radi vezano uz resor koji vodim I što je potrebno učiniti kako bismo omogućili razvoj I veću kvalitetu života otočana na Braču sufinanciramo projekte gospodarenja otpadom I energetske učinkovitosti vrijedne gotovo 7 milijuna kuna. It projekti donose višestruke koristi. Oni znače poslove za domaće tvrtke I obrtnike, povećanje kvalitete života I uštede za naše sugrađane te čisti okoliš." - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u svom posjetu 17.8. u Supetru na Braču.

 

Ministar Zmajlović održao je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave: gradonačelnicom Supetra, Ivanom Marković as suradnicima iz Grada predsjednikom gradskog vijeća Supetra, Perom Maričićem as suradnicima, načelnikom Bola, Tihomirom Marinkovićem I načelnikom Milne, Franom Lozićem te direktorima gradskog komunalnog društva Supetar, Zoranom Marinelićem I komunalnog društva za otok Brač, Nišom Tomichem. Teme sastanka bile su gospodarenje otpadom I projekti energetske učinkovitosti.

Govoreći o gospodarenju otpadom, ministar je istaknuo DA uvođenje cjelovitog sustava Gospodarenja otpadom nema alternative ako želimo prestati as slikama odlagališta s kojih se šire neugodni mirisi a ptice I druge životinje raznose smeće. Promjene koje se događaju u zadnjih dvije I pol godine ogromne su u odnosu na prethodnih desetak godina I s punim pravom možemo reći DA su one tektonske.

„Nakon deset godina stagnacije na svim područjima, u samo dvije godine napokon se zaista vide značajni pomaci u razvrstavanju otpada - u posljednjih dvije I pol godine Fond je sufinancirao projekte izgradnje reciklažnih dvorišta, mobilnih jedinica, nabave komunalne opreme ukupne vrijednosti čak 400 milijuna kuna. Ove investicije u samo 2 godine značajno premašuju vrijednost investicija u proteklih 8 godina zajedno, tijekom dva mandata prethodnih vlada. Sanacije odlagališta su nakon godina stagnacije ponovo krenule, Kao I aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom. Ovo pokazuje DA napokon postoji stvarna politička volja za promjene.“ – rekao je ministar Zmajlović.

Primarna selekcija pokrenuta je I na otoku Braču. „Nabavlja se komunalna oprema vrijedna 2,3 milijuna kuna koju as 60% sufinancira Fond za zaštitu okoliša I energetsku učinkovitost. Grad Supetar I ostale bračke općine povlače I značajna sredstva za projekte energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost projekata energetske učinkovitosti iznosi 4,5 milijuna kuna, do čega također 60% osigurava Fond za zaštitu okoliša I energetsku učinkovitost. Ove jeseni pokrećemo I projekt „Zeleni Brač“ na koji Sam osobito ponosna jer je Supetar uspio ujediniti sve otočke općine u zajedničkom programu edukacije o važnosti razvrstavanja otpada do najranije dobi.“- istaknula je gradonačelnica Ivana Marković.

Na Braču je do sada sanirano I zatvoreno 7 odlagališta, a za još 2 - Košer u Pučišćima I Kupinovicu u Supetru priprema se dokumentacija za sanaciju. Cjeloviti sustav zaživjet će izgradnjom pretovarne stanice I Centra za gospodarenje otpadom Lećevica za cijelu županiju.

Grad Supetar projektom „Zeleni Brač“ ujedinio sve općine na otoku u misiji edukacije o važnosti razdvajanja otpada već do najranije dobi.

Korisni brojevi

Grad Supetar 756-710
Policijska postaja 631-145
Hitna medicinska pomoć 640-014
Vatrogasci Supetar 630-919
Knjižnica Supetar 630-033
Turistički info centar 630-551
Jadrolinija Supetar 631-357
Autotrans Brač 631-122

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.