Gradonačelnica grada Supetra bila je jučer gošća na otvaranju planinarske kuće "Gažula" prve takve vrste na našem otoku. Kuću su uredili brački planinari, članovi PD „Profunda“ i pripadnici HGSS Stanice Split-OT Brač, a njenu izgradnju i opremanje financirala je Hrvatska gorska služba spašavanja i HGSS Stanica Split.
Planinarska kuća „Gažul“ nalazi se na središnjem dijelu otoka Braču, na širem području Vidove gore (778 m), najviše otočne planine na Jadranu. Osnova planinarske kuće je metalni kontejner, smješten u lijepom šumskom krajoliku na nadmorskoj visini 574 m. Planinarska kuća ima kuhinju i posuđe, u potkrovlju 25 mjesta za noćenje (potrebne vreće za spavanje), vanjski WC, vodu iz spremnika za vodu, struju iz solarnog napajanja. Prilaz je vozilom preko Nerežišća, a kod skretanja za Vidovu goru nastaviti istočno za Bol i nakon nekoliko minuta vožnje je makadamsko skretanje (putokaz) za Gažul.


Prije svega planinarska kuća služi pripadnicima HGSS-a OT Brač za držanje opreme potrebne za akcije traganja i spašavanja, okupljanje, te održavanje vježbi i dežurstava. Također je namijenjena svim članovima PD „Profunda“ i ostalim posjetiteljima za druženje. Naročito je pogodna planinarima iz unutrašnjosti Hrvatske kao ishodišna točka za posjet znamenitostima otoka Brača: Vidovoj gori, Pustinji Blaca, muzeju u Škripu, Zlatnom ratu, Zmajevoj špilji, itd. Do kuće vodi pješačka staza iz Postira, označena planinarskim markacijama. Od planinarske kuće može se markiranom stazom do Vidove gore, a zatim Velom stazom do Bola.

banner knjižnica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

ban knjiznica supetar

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.