vizual za epromet link

Slika logotipa EU projekta Tranzicija na čiste izvore energije

U prostorijama gradske Vijećnice Grada Supetra predstavnik izrađivača Plana energetske tranzicije otoka Brača iz tvrtke Porzana održao je prezentaciju o nacrtu Plana koji je preduvjet za prijavu projekata na 750 miljardi eura vrijedan Fond- Europski plan oporavka.

 

Projekte će moći prijavljivati, lokalne jedinice samouprave, građani i poduzetnici.
Otok Brač je jedan od 26 europskih otoka, među kojima je deset hrvatskih otočnih zajednica uključenih u proces tranzicije prema čistim izvorima i oblicima energije, a kojima na tom putu podršku pruža Tajništvo za čistu energiju na EU otocima, koje djeluje u okviru Europske komisije.

Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatni i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama.
Usvojeni Plan bit će dostavljen Tajništvu za čistu energiju u Bruxelles na suglasnost nakon čega će svi dionici potpisati PLEDGE (Zakletvu) da će u najboljoj mogućoj mjeri sudjelovati u ostvarenju energetske tranzicije otoka Brača.

 0 tranzicija

Inicijativa „Čista energija za EU otoke“, kao dio paketa Čista energija za sve Europljane EU, pruža dugoročni okvir za pomoć otocima da stvore svoju održivu, jeftiniju energiju. Inicijativa Čista energija za otoke EU pokrenuta je u svibnju 2017. na Malti, kada su Europska komisija i 14 zemalja EU-a (Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španjolska, i Švedska) potpisali političku deklaraciju za dekarbonizaciju otoka EU. Tajništvo „Čista energija za otoke EU“ pruža sveobuhvatne smjernice otocima kako započeti i unaprijediti svoj prijelaz na čistu energiju u obliku metodologije angažiranja dionika, podrške u pripremi programa tranzicije, jačanja kapaciteta, tehničke podrške u razvoju projekata i financijskih planovi kao i mogućnosti umrežavanja i izgradnje zajednice (www.euislands.eu).

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.