vizual za epromet link

Ilustrativna slika poučne staze Trolokve

Kreće rekonstrukcija područja Trolokve koje je nekada bilo od iznimne važnosti za mještane Supetra i okolice.

 

 

 

 

 

Projektom je planirana rekonstrukcija bivšeg starog rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve površine obuhvata od 3539 m². Predmetna lokacija nalazi se na trasi koja povezuje 3 lokve te stoga njegova obnova predstavlja početak regeneracije čitavog područja, a projektom se prenamjenjuje u poučnu stazu koja će prezentirati autohtono visoko i nisko raslinje kao i povijest samog lokaliteta.

Trolokve su kompleks koji povezuje tri dolinske pregrade, u kojima se akumulira oborinska voda, a između najgornje i srednje akumulacije nalazi se terasirano i suhozidom ograđeno šumsko zemljište. S obje bočne strane bivšeg rasadnika nalazi se autohtono srednje i visoko šumsko raslinje.
Rekonstrukcija se sastoji od uređenja dvije postojeće zgrade koje ostaju u postojećim gabaritima, mijenja im se samo unutarnji raspored prostorija te služe kao recepcija i sanitarni čvor (wc). Planira se uređenje postojećih suhozida te uređenje pješačkih staza koje se izvode od kamenih klesanaca, uređenje pristupnog makadamskog puta, kao i postavljanje info ploča.

Projekt su izradile Hrvatske šume u suradnji sa Gradom Supetrom sukladno Strategiji razvoja turizma Grada Supetra. U tijeku je raspisivanje natječaja za pronalaženje izvođača. Sredstva su osigurana iz Europskih izvora financiranja, tip operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz mjere 8 „Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma”, podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava”.

 

Fotografija: Prirodoslovni muzej Split

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.