vizual za epromet link

Ilustrativna slika konferencije u sportskoj dvorani

Prošlog četvrtka je naš grad bio domaćin završne konferencija projekta "Obračun i selekcija otpada na srednje – dalmatinskim otocima".

 
 
 
 
 
 
 

Projekt se provodio na području tri županije (Zadarska županija, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska) i obuhvaćao je sedam otoka: Šolta, Brač, Hvar, Vis, Korčula, Lastovo i otok Iž, a rezultate istraživanja njegove uspješnosti prezentirala je gosp. Nela Kovačević ispred udruge Dalmatinski potrošač.

Na rečenoj konferenciji a na temelju rezultata spomenutog istraživanja, naš su grad i njegova komunalna tvrtka Komunalno društvo Grad d.o.o. istaknuti kao primjer dobre prakse, transparentnosti i poslovanja na najvećoj razini. Posebno su pohvaljeni napori i rezultati postignuti sa prikupljanjem odpada na kućnom pragu gdje smo jedan od rijetkih gradova na otocima koji je to uveo. Istaknut je i otočni projekt Zeleni BRAČ čiji je nositelj Grad Supetar, a kojem su partneri sve bračke općine, predstavljen je kao primjer dobre prakse u informiranju građana o temi otpada. Još 2014. godine, Poduzetnički centar Aktiva pokrenuo je osmišljavanje i izradu, a kasnije i provedbu, tog prvog projekta koji je povezao baš sve bračke općine oko jedne teme, i to gospodarenja otpadom na otoku. Već je ta prva verzija projekta Zeleni Brač istaknuta kao jedan od najboljih edukativnih projekata na nivou Republike Hrvatske od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

konferenca plakat

Na konferenciji je projekt je predstavila direktorica PC Aktiva Dijana Šćepanović naglasivši pritom i poteškoće s kojima su se susretali u provedbi, a koje se na prvom mjestu odnose na neusklađenost zakonodavstva i stanja na terenu, što s razlogom izaziva ljutnju i frustraciju kod građana koji snose financijski teret promjena u sustavu gospodarenja otpadom, a bez konkretnih i pravovremenih informacija o tome kako će, kada i uz koji trošak taj sustav zaista i z treću verziju ovog projekta, jer je gospodarenje otpadom tema o kojoj se uvijek može i mora govoriti, informirati, educirati.

Projekt “Obračun i selekcija otpada na srednje – dalmatinskim otocima” financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja). Vrijeme provedbe projekta 17 mjeseci (svibanj 2019 – listopad 2020) a opširnije o njemu možete pročitati ovdje.

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.