vizual za epromet link

Ilustrativni plakat sakupljanja otpada

Komunalno društvo GRAD d.o.o. podijelit će svakom kućanstvu spremnike za papir i plastiku uz već postojeće za miješani otpad.

 

 

“Uvođenjem sustava odvajanja otpada na kućnom pragu, podignut ćemo kvalitetu usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj, ali i napraviti važan iskorak ka očuvanju naše životne sredine. Radi se o projektu koji provodimo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Spremnici će omogućiti svim građanima da u što većoj mjeri odvajaju otpad i tako, između ostalog, doprinesu zaštiti i očuvanju okoliša kroz recikliranje i ponovnu uporabu sirovina. Također, očekujemo i da će se na ovaj način smanjiti količina otpada koja se zbrinjava odlaganjem na deponiju Kupinovica, što je u skladu sa zelenim politikama Europske unije. Sve promjene kreću od nas samih, stoga pozivam sve naše sugrađane da na pravilan način koriste spremnike za odvajanje otpada i pokažu odgovornost prema svom gradu i okolini”, izjavila je Marijana Šemanović, direktorica Komunalnog društva GRAD d.o.o.

Uz spremnike za miješani otpad koji su podijeljeni ranije, vlasnicima kuća dodijelit će se još i spremnici od 120 litara za odvajanje papira i plastike, a zgradama zajednički spremnici za iste materijale, unutar kojih je za svaki stan predviđeno 60 litara. Dio njih već je stigao u Komunalno društvo GRAD, te će se u narednom periodu odrediti dinamika podjele kućanstvima. Fiksna naknada za odvoz za sve je građane ista, a iznosi 62.38 kuna po kanti miješanog otpada po kućanstvu. Odvoz odvojenog otpada namijenjen za recikliranje, poput onog u novim spremnicima za papir i plastiku, već je uključen u fiksnu naknadu.

Na službenoj stranici Grada Supetra može se zatražiti i komposter u kojeg će se odlagati biootpad i osigurati prirodno gnojivo tijekom čitave godine. Za odlaganje stakla potrebno je otići na zelene otoke kojih na području grada ima na 20 lokacija, a na pojedinima se nalaze i spremnici za tekstil.

U konačnici, odvajanjem otpada na kućnom pragu građani izravno sudjeluju u procesu kružnog gospodarstva. Naime, otpad koji odvoje, reciklira se i koristi za proizvodnju novih proizvoda. Tako se smanjuje potreba za novim, sirovim materijalima te se konzervira postojeća energija. Odvajanjem na kućnom pragu građani osiguravaju i da otpad završi na pravom mjestu, a ne da se razgrađuje u prirodi, narušavajući tako floru i faunu.

Sljedeći korak u razvoju supetarskog sustava gospodarenja otpadom je izgradnja Reciklažnog dvorišta u industrijskoj zoni Žedno-Drage za koju je ishođena lokacijska dozvola, izrađena projektna dokumentacija te se čeka usklađenje Urbanističkog plana uređenja s Prostornim planom. Nakon toga će se ishoditi građevinska dozvola i prijaviti na natječaj FZOEU za dobivanje sredstava za izgradnju istog. U međuvremenu je Komunalno društvo GRAD d.o.o., do izgradnje reciklažnog dvorišta, na samom deponiju osposobilo stacionarnu prešu za papir te kontejnere za odvojenu plastiku i staklo, gdje se sakuplja odvojeno prikupljeni otpad te predaje ovlaštenom sakupljaču, poduzeću Michieli-Tomić d.o.o., s kojim ima potpisan ugovor o preuzimanju odvojeno prikupljenog otpada.

Sve detalje o sustavu odvajanja otpada na kućnom pragu pronađite na službenoj stranici Komunalnog društva GRAD d.o.o., a na Facebook stranici tvrtke pratite i sve zanimljivosti i upute o pravilnom odvajanju otpada iz udobnosti svog doma pod sloganom “Odvajanje otpada je lako!”

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.