vizual za epromet link

IDEJNO RJEŠENJE UREĐENJA OBALNOG POJASA ISPRED ULJARE PREMA PLITKOJ PUNTI (DONJA MIRCA)

Grad Supetar je tijekom prošle godine ugovorio izradu glavnog projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja obalnog pojasa ispred uljare prema Plitkoj punti.

 

 

 

 

Za sada Vam prezentiramo izrađeno idejno rješenje koje ide na javnu raspravu i nakon smirivanja epidemiološke situacije i na javnu tribinu sa mještanima Miraca , predstavnicima Grada, te izrađivačem projekta gdje će se moći dobiti sve informacije te ponuditi primjedbe, sugestije i ideje koje su svakako dobrodošle.

Projekt uređenja obalnog pojasa od Uljare prema Plitkoj punti ima cilj reafirmaciju Donjih Miraca kao mjesta na moru, oblikovanjem poteza javnih sadržaja. Obalna linija je definirana lukobranom i plažom. Novi javni prostor umetnut je između plaže i izgrađenih objekta uz more. Naglašena longitudalna shema šetnice na zapadu počinje s trgom, a istoku završava s rekreacijskom zonom.

U široj situaciji obalni potez Donjih Miraca dio je pješačko-biciklističke rute od Supetra do Sutivana. U dijelu prema Supetru staza vijuga između maslinika i suhozida, sa izlazima ne more, plaže. Kao preduvjet za realizaciju ovoga vrijednog projekta kojim će naša Mirca dobiti novo ruho potrebno je uknjižiti i pomorsko dobro koje je u tijeku. Idejno rješenje je izradila diplomirana arhitektica Matea Marinović, K-M-G doo.

 

TRG

Pristupna ulice Put mora završava na trgu. Trg je okrenut / otvoren prema postojećoj luci. Šetnica s tribinama sa sjeverne strane oblikuje trg u amfiteatar, tribine imaju ulogu burobrana, a visinom ne zaklanjaju pogled na kanal i Split. Tribine rastu od zapada prema istoku i završavaju vidikovcem s pogedom na zalazak sunca. Ispod vidikovca dodatno upušten u odnosu na kotu trga je caffe bar orjentiran prema šetnici. Muzej-Uljara s novim ogradnim perforiranim zidom postaje pročelja trga, propusna membrana zamjenjuje čvrstu granicu između trga i prostora uljare i isprepliće njihove sadržaje.

ŠETNICA

Šetnica, biciklistička staza i jednosmjerna cesta nastavljaju se na trg prema istoku. Šetnica je od ceste s južne strane odvojena zidom "murusom" u kojeg su "ugrađeni" moduli odmorišta: modul 1 - lounge i modul 2 - piknik. Na istočnom kraju obuhvata šetnica dobiva proširenje - rekreacijsku zonu. Ritam kretanja se usporava među zelenim otocima s klupama, otvorenim ljetnim barom, pješčanikom za dječju igru i vidikovcem na s pogledom na jutarnje sunce.

PLAŽA

Plaža se uređuje u postojećem obliku, oprema klupama, tuševima, pristupačnim rampama za "OSI". PROMET U cijelom potezu promet je podređen pješacima i biciklistima. Prometnica, jednosmjerna cesta je u funkciji isključivo pristupa objektima uz more i ev. dostava za potrebe sadržaja u zahvatu. Završne obloge površina naglašavaju takav tretman: - u zoni trga ulica nije denivelirana i popločana je u istom rasteru, s materijalom u drugom tonu; - u zoni šetnice je denivelirana u odnosu na istu i dodatno u poprečnom smjeru isprekidana ekstenzijama popločenja identičnog šetnici, a sve u smislu smirivanja prometa.

ZELENILO

Trg je oslobođen zelenila radi nesmetanog odvijanja javnih događanja. Postojeći drvored tamarisa se zadržava, uklapa u "murus" . Zatečeni tamarisi na plaži se također zadržavaju uz dopunu i dohranu. U zoni zelenih otoka na istočnoj stani obuhvata sade se stablašice listopadnih murvi bez ploda koje ljeti osiguravaju dostatan hlad. Grupirane palme su orjentiri u prostoru, na krajnjem zapadu uz uljaru ( postojeće palme), te na istoku uz ljetni otvoreni bar

ZAVRŠNE OBLOGE

Izbor popločenja naglašava zoning prostora. Trg za završnu obradu ima kamene ploče dimenzija 30cm x slobodno od lokalnog kamena. Objekti na trgu (tribine, pozornice) su izvedeni od bijelog betona. Šetnica i "murus" su popločani u maniri "kogula" i suhozida kemenim pločama. Biciklistička staza je naglašena betonskim kockama s crvenim pigmentom. Upušteni bar kao i domorišta uz šetnicu su od betona pigmentiranog u boji zemlje.

mirca 1 mirca 2
mirca 3 mirca 4
mirca 5 mirca 6
mirca 7 002  

Kliknite na thumb za fotografiju u većoj rezoluciji

 

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.