Jučer je u našem gradu svečano otovoren Biser Mora, međunarodno kulinarsko natjecanje i gastro festival Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).
Tijekom tri dana koliko traje ova velika manifestacija predstavit će se posebnosti mediterasnke kuhinje a na svečanosti će se dodijeliti titule viteza kulinarstva i promovirati novi kuharski ambasadori ŠKMER-a iz zemlje i inozemstva za naredne četiri godine koji će promovirati struku, manifestaciju i povezivati kuhare u svijetu.
Natjecanja kuhara, slastičara, nastavnika/mentora, konobara i barmena kreću od subote, a veliko finale (kad će se u kuhanju okušati pet najbolje rangiranih kuhara) i dodjele nagrade Bisera mora zakazani su za ponedjeljak.
Festival okuplja preko 200 sudionike - od učenika srednjih i visokih škola, do renomiranih chefova iz 11 zemalja a paralelno s natjecanjima, kroz niz master classova će turski, albanski, talijanski, slovenski i renomirani domaći chefovi predstaviti originalne recepture s ribom, kao i reinterpretacije zaboravljenih jela koja će posjetitelji moći kušati.
Biser mora krovno je međunarodno natjecanje ŠKMER-a i gastronomski festival, pokrenut u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe. Iz godine u godine pohode ga stotine natjecatelja iz svijeta, a preko tisuću gostiju prate natjecanja, okrugle stolove, master classove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri).