vizual za epromet link

Drago Dragičević otvara vatrogasni dom

Jučer je u našem gradu otvoren vatrogasni dom dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar zajednički projekt Grada Supetra i općina Nerežišća, Postira i Sutivan čijem je otvaranju uz visoke uzvanike Hrvatske vatrogasne zajednice, istaknute predstavnike društvenog, kulturnog i političkog života grada Supetra, otoka Brača i naše Splitsko-dalmatinske županije nazočio i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

 

 

 

Nazočnima su se osim domaćina gradonačelnice Grada Supetra Ivane Marković, predsjednika i zapovjednika DVD Supetra Nikice Maričića i Nikole Martinića-Dragana obratili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajedncie Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Dino Kozlevacte na kraju i sam predsjednik Zoran Milanović. Zgradu je svečanim presijecanjem vrpce uz zavijanje vatrogasnih sirena otvorio najstariji živući član DVD-a Supetar Drago Dragičević Parader uz asisteniciju dvoje predstavnika njihove vatrogasne mladeži Jure Dragičevića i Pjera Škrbića a blagoslovio je supetarski župnik don Pave Gospodnetić.
Dodajmo svemu kako su hrvatsku i vatrogasnu himnu pri tome otpjevale članice ženske klape DVD-a Supetar, prve takve vrste u Hrvatskoj. 

 1 crowd

O DVD-u Supetar

Dvadesetak entuzijasta, među kojima je bilo zidara, težaka, klesara, radnika i činovnika, osnovalo je 1951. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo "Supetar", kao prvo vatrogasno društvo na otoku Braču. Prvi značajniji tehnički napredak DVD postiže 1997. godine kada se, u suradnji s prijateljima vatrogascima iz Velike Britanije u sklopu "Operacije Florijan", Društvo opremilo prvim pravim navalnim vatrogasnim vozilima i brojnom vatrogasnom tehnikom.
Tijekom šezdeset godina postojanja kroz Društvo je prošlo više od tristo ljudi. Zahvaljujući ljubavi prema vatrogastvu koja se prenosila s oca na sina, u mnogim supetarskim obiteljima česti su primjeri da su gotovo svi muški članovi pripadnici Društva. DVD "Supetar" danas broji preko stotinu članova od kojih je četrdesetak aktivnih vatrogasaca educiranih kroz vlastiti program školovanja u kojem se najveća pažnja posvećuje edukaciji mladih vatrogasaca. Uz pomoć profesionalaca i iskusnijih članova, oni stječu znanja i vještine neophodne za sudjelovanje u svim aktivnostima DVD-a. Osim osnovne zadaće - protupožarne zaštite na području čitavog otoka, DVD Supetar ima i vrlo važnu ulogu u otočnoj zajednici poklanjajući posebnu pozornost radu s djecom i edukaciji mladih te humanitarnom radu.

1 drago

 

O samom projektu

Radi se o kapitalnom projektu Grada Supetra realiziranom u suradnji s općinama Nerežišća, Postira i Sutivan, Investicija od 22 milijuna kuna realizirana je iz sredstava europskih fondova, uz sufinanciranje svih dionika u projektu. Iz EU sredstava - Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-.2020., Europa ulaže u ruralna područja tip operacije 7.4.1 – Zajednički vatrogasni domovi, za projekt je izdvojeno 14.650.399,68 kuna.

Realizacija je započela još 2015. godine izradom projektno tehničke dokumentacije, godine 2017. dobivena je građevinska dozvola, dvije godine kasnije s Ministarstvom poljoprivrede potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta sredstvima EU, a sami radovi započeli su 2020. godine i nisu stali niti za vrijeme pandemije. Izgradnjom ovog modernog vatrogasnog doma riješeni su problemi smještaja opreme, tehnike i vozila supetarskih vatrogasaca i omogućeno kvalitetno ispunjavanje svih ciljeva i zadaća Društva, ne samo u smislu sigurnosnog i preventivnog aspekta vatrogasne djelatnosti, već i u širem društvenom kontekstu njihova djelovanja u otočnoj zajednici. Cilj projekta izgradnje vatrogasnog doma stoga nije bilo samo stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i protupožarno djelovanje otočnih vatrogasaca, već i njegova implementacija u cjelokupni društveni i gospodarski život Supetra, Nerežišća, Postira, Sutivana i našeg otoka u cjelini.

Novi vatrogasni dom postat će mjesto za obuku i educiranje vatrogasaca, ali i mjesto različitih društvenih događanja za otočane, posebice za mlade. Također, poučeni negativnim iskustvima prirodnih katastrofa u našoj zemlji poput poplava u Gunji 2014., velikih požara u Dalmaciji i katastrofalnih potresa u Zagrebu i na Banovini, valja istaknuti kako će ovaj multifunkcionalni objekt, u slučajevima navedenih i sličnih ugroza, predstavljati centralni zapovjedni, komunikacijski i informativni punkt. Ovdje bi se odvijala koordinacija vatrogastva, policije, Civilne zaštite i svih ostalih žurnih službi na otoku, skladištenje i distribuciju potrebne specijalne opreme i humanitarne pomoći, uz mogućnost privremenog smještaja u slučajevima evakuacija stanovništva.

1 dom

 

Zgrada vatrogasnog doma, tehničke karakteristike

Zgrada vatrogasnog doma nalazi se u gospodarsko-poslovnoj zoni Žedno-Drage na površini od 3200 kvadrata, a do nje vodi novoizgrađena pristupna cesta duljine 150 metara. Površina samog objekta je 2230 kvadrata (tlocrtna površina1149 m2), širine 12,5 metara i dužine 35 metara. Sastoji se od prizemlja i prvoga kata te vatrogasnoga tornja visine 17, 5 metara koji će služiti za izvođenje vježbi. Autori projekta - arhitekti Hrvoje Marinović i Ana Tomšić ističu da je zgrada vatrogasnog doma arhitektonski koncipirana kao sklop više volumena nepravilno postavljenih jedan do drugoga u nizu, međusobno povezanih transparentnim zglobom odnosno ostakljenim volumenom.

Gradacija volumena ide od tornja visokog 17,5 metara do zadnjeg volumena gdje se nalazi polivalentna dvorana u direktnoj konekciji sa okolišem na tlu. Dvorana je funkcionalno neovisna o ostala tri volumena: u prizemlju je organizirana garaža za 8 vatrogasnih navalnih vozila, na katu se nalazi upravljačko zapovjedni centar i smještajne jedinice za sezonske djelatnike i posjetitelje, te zajedničke prostorije za sastanke i blagovaonica.

U koloritu zgrade naglašena je crvena boja kao vizualni identitet vatrogasnih postrojbi (na zaštitnoj ogradi vertikalnog volumena vatrogasnog tornja i garažnim vratima), a ostale plohe zgrade su bijele. U oblikovanju interijera dominira bjelina i čistoća prostora bez suvišnih detalja sa ostakljenim plohama kroz koje puca pogled na neponovljivo plavetnilo mora i neba te krš Mosora i Biokova.

 

1 kicakusa

 

Projektni i izvođački tim

Projektnu dokumentaciju izradio je projektni biro Purić Projekt d.o.o. iz Splita a projektni tim činili su: Glavni projektant – Hrvoje Marinović, dipl.ing.arh.;  Voditelj projektnog tima – Feđa Purić, dipl.ing.građ.; Projektanti suradnici: Ana Tomšić, dipl.ing.arh.; Ana Marija Unković, ing.arh.; Stjepan Miketek, mag.ing.arh.; Antun Stipišić, dipl.ing.el. i  Vedran Mustapić, dipl.ing.stroj.
Radove je izvela građevniska firma Lavčević d.d. Split a istima je svo vrijeme izvođenja rukovodio glavni inženjer gradilišta - Darko Poth, dipl.ing.građ.

2 klapa

 

Veliku galeriju fotografija sa svečanog otvaranja dome pogledajte na našoj službenoj FB stranici.

 

 

 

Fotografije: Ante Mandić

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.