vizual za epromet link

Nasilje nad ženama ilustracija

Grad Supetar je, odlukom Gradskog vijeća, na prijedlog gradonačelnice Ivane Marković postao jedan od desetak hrvatskih gradova među kojima i Rijeka i Zagreb, koji je usvojio rezoluciju o proglašenju svoga teritorija sigurnim mjestom za žene.

 

 

 

 

Ovim dokumentom, utemeljenim na desetak povelja i konvencija UN-a i Europske unije, Grad Supetar obvezuje se na aktivan rad na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja.

Rezolucija koja nosi taj naziv obvezuje Grad Supetar na donošenje i aktivno provođenje niza mjera kojima bi cilj bio dodatno zaštiti žene od nasilja, aktivno i promptno raditi na uvođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz istovremenu beziznimnu osudu svakog oblika rodno uvjetovanog nasilja uz osiguranje potpune i ravnopravne uključenosti žena u te procese, osigurati izravan i neprekidan pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje u obitelji i seksualno nasilje, osigurati brzu reakciju nadležnih tijela u svrhu evidentiranja slučajeva rodno uvjetovanog nasilja bez ikakve diskriminacije uz definiranje i osiguranje mjera za djelotvornu i hitnu zaštitu žrtava i njihove djece te ostalo koje će osigurat veći stupanj zaštite i sigurnosti za život žene u zajednici.

U objašnjenju prijedloga Odluke stoji da za stvaranje društva utemeljenog na ravnopravnosti od odlučujućeg je značaja ne samo da tijela lokalne vlasti u svojoj politici, ustroju i praksi vode računa o rodnoj dimenziji i time zadovolje zahtjeve sadržane u donesenim aktima, potpisanim ugovorima i poveljama, već da se s obzirom na aktualno iznimno nezadovoljavajuće stanje na tom području učine dodatni napori, koji bi uključivali i stanovite nadstandarde u aktivnostima i postupanju, a radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca prepoznate kao ključ općeg ekonomskog i društvenog uspjeha kojem se teži.

Čak 31 % žena u Europi doživjelo je fizičko nasilje, 5 % ih je silovano u zemljama Europske unije, a oko 50 žena svaki tjedan izgubi život u rodno uvjetovanom nasilju, dok 43 % žena je doživjelo neki oblik psihološkog nasilja od strane intimnog partnera, pri čemu se procjenjuje da se nasilje i dalje u velikoj mjeri ne prijavljuje. Žene doživljavaju nasilje ili uznemiravanje i na radnom mjestu, a poraslo je i nasilje na internetu, pogotovo prema mladim ženama i ženama u javnom životu. Nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama još uvijek je jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava i krajnje vrijeme je da učinimo sve što je u našoj moći da to promijenimo.

Grad Supetar će navedenim ciljevima Rezolucije dati svoj doprinos u 2024. godini kroz osiguranje edukacija koje će za cilj imati osnažiti i unaprijediti položaj žena u društvu i u poslovnom svijetu. Grad će u suradnji sa specijaliziranim ustanovama osigurati javne tribine, edukacije i individualna savjetovanja i potporu za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje u obitelji i seksualno nasilje.

 

#SafePlace4Women #SigurnoMjestoZaŽene

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.