vizual za epromet link

Ilustrativna fotografija rukovanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je ažurirane uvjete mjere potpore za samozapošljavanje.

 

 

 

 

 

 

Mjera je namijenjena nezaposlenim osobama prijavljenim u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi HZZ, a za pokrivanje troškova za osnivanje i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta u sljedećim organizacijskim oblicima – obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova.

Iznos potpore male vrijednosti za samozapošljavanje određuje se prema budućoj registriranoj djelatnosti poslovnog subjekta za tri skupine korisnika:
1.skupina – do 15.000,00 EUR
2.skupina – do 10.000,00 EUR
3.skupina – do 7.000,00 EUR.

Potpora za samozapošljavanje dodjeljuje se primjenom:
-fiksnog iznosa
-varijabilnog iznosa.

Fiksni iznos potpore je unaprijed određen za inicijalne troškove osnivanja i registracije poslovnog subjekta, troškove rada podnositelja zahtjeva kao zaposlene osobe na puno radno vrijeme te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja (trošak knjigovodstva, zakup poslovnog prostora, obvezne članarine, administrativni troškovi, troškovi sitnog inventara, sirovine i potrošnog materijala, troškovi izrade mrežne stranice i oglašavanja i slično), a dodjeljuje se u visini od 5.000 EUR.

Varijabilni iznosi razlikuju se ovisno o registriranoj djelatnosti za koju se dodjeljuje potpora, a prihvatljivi troškovi mogu se razvrstati u 4 kategorije:

· kupnja nove opreme neophodne za obavljanje djelatnosti te koja traje, odnosno se koristi u vremenu dužem od jedne godine (npr. strojevi, tehnika, alati, informatička oprema i dr.)

· kupnja ili zakup licenciranih IT programa

· kupnja novih prijevoznih sredstava (neophodnih za obavljanje djelatnosti)*

· kupnja franšiza

*Trošak PDV-a iskazan na računima kao i ostale vrste troškova koje se ne nalaze na popisu prihvatljivih troškova nisu prihvatljive za financiranje kroz varijabilni iznos potpore.

Zahtjevi za dodjelu potpore zaprimaju se najkasnije do 30.09.2024. godine, odnosno do utroška osiguranih sredstava.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://mjere.hr/mjere/potpore-za-samozaposljavanje-2024/

Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.