Najavljujemeo tri dana natjecanja, cooking showova i edukacija u Supetru s rekordnim brojem sudionika.
Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 19. put organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji kojim će se poslovično označiti početak turističke sezone na Braču. Ove godine u Svpetrvs hotelima u Supetru očekuje se preko 600 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske, kao i preko tisuću posjetitelja, što će ovogodišnje izdanje učiniti jednim od najposjećenijih u povijesti manifestacije.
Osim individualnih i timskih natjecanja kuhara, slastičara i konobara, 19. Biser mora donosi i rekordan broj master classova i HoReCa prezentacija, a među voditeljima naći će se i brojna istaknuta imena.
Između ostalih, stižu nam chef Alan Payen, međunarodni kuharski sudac s Mauricijusa, indijski renomirani chef Anil Glover te nizozemski kuharski prvak John Wulff s temom o mariniranju lososa. Od domaćih imena master classove održat će Stevo Karapandža o začinima kroz kuhinje svijeta, Mario Mandarić na temu amuse bouche u fine dinningu te Ino Kuvačić, koji je karijeru izgradio u Australiji, o rižotima s vrhunskom Margherita rižom iz Pijemonta nan sjeverozapadu Italije.
Emrah Köksal Sezgin, predsjednik turske kulinarske reprezentacije pripremat će jelo od škampa, a albanski kuharski virtuoz Sokol Prenga donosi na Biser mora specijal o hobotnici. Slovenski šef Dušan Veršec pokazat će pripremu tri nacionalna jela s Laškim pivom, a tršćanski chef Pavel Marc stiže s master classom talijanskih pasta. Kroz tradicijske zalogaje svoje zemlje provest će nas i Nenad Živanović, vlasnik kultnog beogradskog restorana Vodenica, a tom prilikom predstavit će i veliki međunarodni Fish festival Beograd. Crnogorska kuharska reprezentacija poslovično striže sa specijalitetima spoje zemlje, a kušat će se i delicije Bjelorusije.
Program Biser mora 2024
19. 3. 2024. UTORAK
20.30 Službeno otvaranje XIX. Bisera mora
20. 3. 2024. SRIJEDA
07:00 – 20:00 Timsko školsko natjecanje kuhara, Natjecanje kuhara
12:00 – 18:00 Natjecanje konobara & Chef’s table
MASTER CLASSOVI, PREZENTACIJE I RADIONICE – SRIJEDA 20. 3. 2024.
10:30 Master class SMOOTHIE AKADEMIJA, Dragana Olujić i Marin Vučković
11:00 Master class STARI VS. NOVI VINSKI SVIJET, Damir Zrno & Roto Dinamic
11:15 Prezentacija slatkog programa Della Nona
12:00 OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA, Restoran Kala by Dino Šeparović i vina Senjković
13:00 Radionica TEA-TIME U OBITELJSKOM I HERITAGE HOTELU, Ronnefeldt
14:00 Master class RIŽOTI, Ino Kuvačić & Riso Margherita
15:00 Master class THE SHRIMP, Emrah Köksal Sezgin
16:00 Slastičarski master class STELLA - DISARONNO – OKUSI I TEKSTURE, Ivana Bradarić
16:00 Radionica JELA S PIVOM, Dušan Veršec
16:00 Whisky Forenzičari WHISKY IZ SHERRY BAČAVA, Dario Grabarić
17:00 Slastičarski master class FUSION DESSERT & GRAVITY CAKE
17:00 Kulinarska prezentacija restorana Vodenica i manifestacije Fish fest Beograd, Nenad Živanović
21.3.2024. ČETVRTAK
07:00 – 20:00 Natjecanje kuhara seniori & juniori
12:00 – 18:00 Natjecanje konobara & Chef’s
MASTER CLASSOVI, PREZENTACIJE I RADIONICE – ČETVRTAK 21.3.2024.
10:30 UMJETNA INTELIGENCIJA U KULINARSTVU I GASTRONOMIJI, Mirta & Darko Stipaničev
11:15 Radionica SLJUBLJIVANJE ROSE VINA I SLATKIH MONOPORCIJA, Vina Nuić & Della Nonna
12:00 Master class INTERNACIONALNA KUHINJA, Stevo Karapandža & Kotanyi
12:00 “OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA, Priprema Bračke torte, OPG Cukrov i prvi brački gin S 778 by Larisa Hržić”
13:00 Master class KRUH I PECIVA, Dragica Lukin
13:00 Master class SLJUBLJIVANJE HRANE I PROSECCA, Astoria & Damir Zrno
14:00 Radionica RITUAL KAVE U HOTELU, Hausbrandt
14:30 Master class SLJUBLJIVANJE PRŠUTA I VINA, Mate Lukin i Damir Zrno
14:30 Kulinarska prezentacija specijaliteta Bjelorusije
15:00 Slastičarski dvoboj TUFAHIJA VS. PATE CHOUX, Ivana Bradarić & Nijaz Hadžiabdić Slatki
16:00 QUALITIES OF A CHEF, Alan Payen and friends
16:00 Master class RON BARCELÓ: Premium rumovi iz Dominikanske Republike, Dario Grabarić
17:00 Svečano proglašenje pobjednika i rezultata 1. natjecateljskog dana
22. 3. 2024. PETAK
06:00 – 19:00 Natjecanje kuhara junior
10:00 – 12:00 KUP BISER MORA 2024
12:00 – 18:00 Natjecanje konobara & Chef’s table
MASTER CLASSOVI, PREZENTACIJE I RADIONICE – PETAK 22. 3. 2024.
10:30 Master class ART OF COFFEE U OBITELJSKOM I HERITAGE HOTELU, Hausbrandt
11:15 Radionica DELLA NONNA RESTORANSKI DESERTI, Ivana Bradarić & DISA
12:00 Master class OCTOPUS, Sokol Prenga
12:00 OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA
13:00 Radionica MARINIRANJE LOSOSA, John Wullf
14:00 Master class PASTA ITALIANA, Pavel Marc
15:00 Slastičarski master class COFFE O’CLOCK MONOPORCIJA, Ivana Bradarić & QimiQ
15:00 Prezentacija nacionalne kuhinje Crne Gore, Milan Bukarica & Manojlo Vojvodić
16:00 Master class AMUSE BOUCHE U FINE DINNINGU, Mario Mandarić
16:00 Master class CRAFT GIN BATCHING, Jelena Majić Nosić
17:00 Kuhinja kao pozornica: LIGHTS – CAMERA – ACTION, Chef Nikola Mishkovski
21:00 Svečano proglašenje pobjednika (finale)
"Na Biser mora iz godine u godinu dolaze se okušati i razmijeniti iskustva mladi kuhari i vodeći chefovi pred međunarodnim kulinarskim sucima i kuharskim ambasadorima svjetskih gastronomija. Budu tu eno i gastro stručnjaci, brand i f&b manageri, ugostitelji, kao i brojni drugi gosti željni novih gastronomskih iskustava i saznanja na brojnim prezentacijama i cooking showovima. U fokusu su kvaliteta i kompetencije sudionika“ - rekla je Alma Harašić Bremec, organizatorica Bisera mora.
Stoga, festival nudi i brojne stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima uz korištenje biranih proizvoda iz asortimana ŠKMER-ovih partnera pod vodstvom renomiranih chefova, sommeliera i barmena, kao i promocije autohtonih bračkih specijaliteta i proizvoda poput varenika.