vizual za epromet link

Spomen vijenac

Jučer je u Supetru u organizaciji Saveza antifašista, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića obilježena osamdeseta godišnjica oslobođenja otoka Brača od fašističke okupacije kao dio događanja obilježavanja oslobođenja Dalmacije koja su započela 7. rujna na otoku Visu, a završit će se 7. prosinca u Solinu.

 

Obilježavanje ove velike obljetnice započelo je u 10,30 sati na gradskom groblju sv. Nikole polaganjem vijenaca ispred spomen kosturnice a nastavilo se svečanom sjednicom u velikoj kongresnoj sali Labranda Velaris resorta.

Drugi svjetski rat odnio preko 400 civilnih žrtava na našem otoku, a u temelje njegove slobode svoje živote je ugradilo 450 bračkih partizana, sve odreda mladih ljudi, njih preko 86% poginulo je u dobi od 18. do 24. godine.

Nikada nemojmo zaboraviti kako je u tim olovnim vremenima upravo bračka mladost hrabro i bez oklijevanja stala između nemilosrdnog okupatora i njihovih obitelji i domova. Danas više nego ikada trebamo se prisjećati ovih događaja jer smo svjedoci koliko je malo potrebno da se izgubi mir i sloboda i kako pojedinci povijesnim revizionizmom žele promijeniti pojedine povijesne događaje - naglasila je na sjednici gradonačelnica Supetra Ivana Marković i nastavila - Upravo radi toga antifašizam je ugrađen u Ustav RH i tu smo kao suverena i samostalna država odredili naše temeljne vrijednosti, koje su ujedno i europske: sloboda i borba protiv svih oblika fašizma. Ustav je akt političke volje i svijesti čitave politike, 1990. godine nije bilo nikakve dileme hoće li antifašizam ući u Ustav. Naš Brač je naš dom i naš kantun a danas je pravi trenutak da se prisjetimo onih koji, kad je sloboda ovog našeg komadića raja u prelijepoj nam domovini Hrvatskoj bila ugrožena, i u drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu kada ni trenutka nisu oklijevali u njenoj obrani. Neka im je laka ova naša škrta bračka zemlja i nek im je vječna slava i hvala!

80 450

Na svečanoj sjednici povodom 80-te godišnjice oslobođenja Brača gosti su bili: Izaslanik predsjednika RH Arsen Bauk, saborski zastupnik Ranko Ostojić, izaslanik župana Splitsko- Dalmatinske županije Lino Ursić, županijski vijećnik Mate Martinić, izaslanica predsjednika SABARH Vesna Ugrin kao i brojne antifašističke udruge Dalmacije.

Galeriju fotografija možete pogledati na službenoj FB stranici Grada Supetra.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.