Supetar je i ove godine, deveti put po redu, bio domaćin gastronomske manifestacije "Dani varenika" posvećene ovoj originalnoj i umalo zaboravljenoj otočkoj gastronomskoj deliciji.
Receptura ovog gastronomskog dragulja spašena je od zaborava, ponajprije zahvaljujući nutricionistici Olji Marinić te posljednjih evo devet godina ima i svoju vlastitu manifestaciju, "Dane Varenika".
Prvog je dana manifestacija domaćin bio Supetar, a u petak se priča nastavila u Bolu.
U Supetru su naši ugostitelji pokušali dati što maštovitiji odgovor na pitanje kako se koristi varenik, odgovor su ponudili supetarski ugostitelji prezentiravši svoja jela u dvorištu hotela "Osam" dok je direktorica supetarske Poljoprivredne zadruge Tija Mlinac objasnila postupak standardizacija i zaštite naziva "brački varenik", zahtjev za zaštitu imena već je podnesen nakon čega će se postaviti točni uvjeti koji se moraju zadovoljiti da bi onda neki varenik i mogao nositi naziv "brački".
Fotografija: FB/Varenik